Mi az a klór-dioxid?

Egy fertőtlenítő, ami ellehetetleníti a baktériumok védekezőképességét

A klór-dioxid egy rendkívül erős oxidálószer, mivel képes más anyagoktól elektront felvenni. De nevezhetnénk akár “baktériumgyilkosnak” is, mivel aligha létezik olyan mikroorganizmus (baktérium, vírus, gomba), amit ne tudna elpusztítani. Az egyik ha nem a legnagyobb szuperképessége, hogy egy mikróba sem képes védelmet kifejleszteni ellene.

Ez egy igen hasznos tulajdonság, tekintve, hogy manapság egymás után jelennek meg olyan baktériumtörzsek, melyek ellenállnak a leghatékonyabbnak hitt hatóanyagoknak is. Nem véletlen hát, hogy számos ipari és mezőgazdasági vízkezelési eljárásban használják fertőtlenítőként és légtisztítóként – ide sorolandók például az állattartó telepek, a hűtőtornyok, de az élelmiszeripari egységek is.

Dutrion vs. ...

Klór-dioxid tudástár és GYIK

Nem. Bár a klór-dioxid nevében szerepel a klór, kémiai összetétele jelentősen eltér a klórétól. Ezzel magyarázható a két anyag eltérő viselkedése. Vegyük sorra a legszembetűnőbb különbségeket!

 • A klór-dioxid jobban oldódik a klórnál.
 • A klór-dioxid egyértelműen hatékonyabb a klórnál a spórák, baktériumok, vírusok és más kórokozó szervezetek elpusztításában, azonos maradékanyag-alapon.
 • A klór-dioxidnál alacsonyabb a szükséges kontaktidő.
 • A klór hatékonysága csökkenhet az idő múlásával, mivel a mikroorganizmusok képesek védelmet kialakítani vele szemben. A klór-dioxiddal szemben viszont nem mutatnak ellenállást, mert az a baktériumok életéhez elengedhetetlen aminosavat támadja meg.
 • A klór-dioxid jobban eltávolítja a vas-és magnéziumvegyületeket, mint a klór.
 • A klóros kezeléssel ellentétben a klór-dioxid használatakor nincs hátrahagyott klorit, klorát és klorid, valamint nem okoz extra korróziót a vízrendszerben.
 • A klór használata olyan káros melléktermékeket képez, mint a THM, az AOX, vagy a HAA.
  A klór-dioxid alkalmazása viszont nem jár efféle negatív hatásokkal.

A klór-dioxidot elsősorban fertőtlenítőként alkalmazzák a vízkezelési eljárásokban. Mivel könnyedén elpusztítja a baktériumokat, a vírusokat, a penészt, az algákat, valamint a gombákat, előszeretettel használják biocidként a mezőgazdaságban, a kertészetekben, az egészségügyben, valamint a vízkezelő létesítményekben. Mindemellett tartályok, palackok, kutak, emulzióval töltött CNC megmunkáló gépek és egyéb élelmiszeripari felületek fertőtlenítésére is alkalmas. De ez még nem minden. Képes megállítani a levegőben terjedő fertőzéseket is, így számos esetben a levegőt tisztítják meg vele (pl. a gombaházakban).

 • Ott győzedelmeskedik, ahol más fertőtlenítők hatástalanok: A világ minden pontján egyre csak nő a rezisztens baktériumok száma, melyek ellenállnak a leghatékonyabb baktériumölő hatóanyagoknak is. A klór-dioxiddal szemben viszont esélyük sincs, hisz képtelenek védelmet kiépíteni ellene.
 • Kevesebb mennyiség is elég belőle: A klór-dioxid gazdaságosabb felhasználást tesz lehetővé, mint a legtöbb fertőtlenítő (pl. a klór), mivel alacsonyabb koncentráció is megteszi a hatását.
 • Oldhatóság tekintetében is verhetetlen: A klór-dioxid gyorsan és egyenletesen oldódik fel a vízben. Ez nem magától értetődő a fertőtlenítőnél. Vegyük csak példának a kalcium-hipokloritot, amit meleg vízben szoktak feloldani, hogy javítsák az oldhatóságát.
 • Nem okoz eltömődést: A klór-dioxid megkíméli felhasználóit az olyan macerás előkészületektől, mint amit pl. a kalcium-hipoklorit használata igényel. A kalcium-hipoklorit minden formája tartalmaz oldhatatlan maradékokat, melyek üledéket képeznek az oldatban. Mielőtt befecskendeznénk a víztartályba, fontos, hogy eltávolítsuk ezt az üledéket, máskülönben félő, hogy eltömíti a rendszert.
 • A korróziógátlók sem állítják meg: A szilikátok és a foszfátok jelenléte sem csökkenti hatását a vízben.
 • Nem érzékeny a vízhőmérsékletre és a pH-ra: Vannak fertőtlenítők, melyek feltornázzák a víz pH értékét, ami miatt savanyítani kell a vizet a használatuk során. Ebbe a kategóriába tartozik például a nátrium-hipoklorit és a kalcium-hipoklorit is. A klór-dioxid alkalmazása viszont nem jár efféle hátulütőkkel.

A klór-dioxid úgy pusztítja el a mikroorganizmusokat (a baktériumokat, a vírusokat és a spórákat), hogy áthatol a sejtfalukon, megakadályozva a fehérjeszintézist. Utóbbi alatt egy olyan folyamatot értünk, amiben a sejtek új fehérjéket termelnek. Mivel ez a folyamat nélkülözhetetlen az organizmus működésére nézve, még az olyan szunnyadó organizmusok is elpusztulnak a klór-dioxiddal való találkozásuk után mint a Giradia cysták vagy a poliovirus.

A klór-dioxidot legjobban folyadék formájában, 4 oC-on lehet tárolni. Ebben az állapotban meglehetősen stabil, azaz nem bomlik le egyhamar. A klór-dioxidot nem lehet túl sokáig tárolni, mert klórra és oxigénre bomlik szét. Ritkán tárolják gáz formájában, mert nyomás alatt robbanásveszélyes. Ha a levegőben lévő klór-dioxid koncentrációja meghaladja a 10%-ot, robbanásveszélyes.

A klór-dioxid alapvetően egy instabil gáz, mivel könnyen reakcióba lép más anyagokkal. Éppen ezért mindig a fertőtlenítés helyszínén kell előállítani. Stabilizált formában viszont nem bomlik le olyan könnyen.

Tiszta klór-dioxid nem vásárolható meg szilárd, folyékony vagy gáz halmazállapotban. Mivel egy nagy hatású, reaktív vegyi anyagról van szó, nem engedélyezett a szállítása. A klór-dioxidot az alkalmazás helyén kell előállítani és felhasználni.

A klór-dioxidot kémiai úton lehet nátrium-kloritból vagy nátrium-klorátból előállítani.

Alkalmazása

Az adagoláshoz szükségünk lesz egy impulzus jeladós vízórára, egy csőre merőleges adagolási pontra, valamint egy adagoló szivattyúra. Az utóbbi szívja fel a tartályból a vegyszert és 10 bar nyomással az ivóvíz áramlás közepébe adagolja. A TwinOxide vegyszert például vastag falú, ellenálló tartályokból szívjuk fel, a Clorious2-nél viszont egy speciális biztonsági kuplungos csatlakozón és egy szivócsonkon keresztül zajlik le a folyamat.

A biofilm réteg hatékony leválasztásához nagyobb mennyiségű adag alkalmazására van szükség az első hónapokban. Ebben az időszakban nem árt átmosatni a rendszert, hogy a vegyszer biztosan eljusson mindenhová. A klór-dioxid leválasztja a vízrendszer csőfalaira és egyéb szerelvényeire rakódott biofilm réteget és ezáltal megszünteti a baktériumok élőhelyét és tápanyagát is.

Akkor sem érdemes szüneteltetni az adagolást, ha már biztosra vehetjük, hogy megszabadultunk a biofilm rétegtől, mivel a baktériumok újra megtelepedhetnek a vízrendszerben. Hogy ne fertőződjön el újra a vízrendszer, célszerű ragaszkodni a folyamatos adagoláshoz – egy extrém alacsony koncentráció is elég ahhoz, hogy megelőzzük a biofilm réteg kialakulását.

Számos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a biofilmek mindenféle rendszerben visszanőnek – legyen szó gyógyfürdőkről, hűtővíz rendszerekről, vagy akár ipari zárt vízrendszerekről. Ez is mutatja, hogy a hagyományos fertőtlenítők nem képesek megelőzni a biofilmek kiújulását. A klór-dioxid viszont igen! Ez a rendkívül erős oxidálószer a gyökerénél fogva szünteti meg a problémát azáltal, hogy nemcsak a baktériumokat pusztítja el, hanem azok élőhelyeit és tápanyagforrásait is. Vannak fertőtlenítők, melyek feltornázzák a víz pH értékét, ami miatt savanyítani kell a vizet a használatuk során. Ebbe a kategóriába tartozik például a nátrium-hipoklorit és a kalcium-hipoklorit is. A klór-dioxid alkalmazása viszont nem jár efféle hátulütőkkel.

Sokkolásos állófertőtlenítést magasan fertőzött rendszerek esetén szoktunk alkalmazni. Használjuk továbbá akkor is, ha gyorsítani szeretnénk a tisztulási folyamatot.

Az eljárás során relatív magas koncentrációt engedünk be a rendszerbe és meghatározott reakció ideig bent tartjuk azt. A sokkolásos fertőtlenítéssel meggyorsítható a biofilm réteg meglazítása és leválasztása, valamint a biofilm alól felszabaduló baktériumok oxidálása. A sokkolásos fertőtlenítés után a biofilm leválás szabad szemmel látható a végpontoknál. Az állófertőtlenítés után szükség van rendszer átmosatásra és átöblítésre.

A sokkolásos klór-dioxidos fertőtlenítés megbolygatja a vízrendszert, hiszen eltávolítja a biofilm egy részét, melynek következtében plusz baktériumok bújhatnak ki a biofilm alól. Elképzelhető, hogy szükség lesz egy újabb sokkolásos eljárásra, de ez mindig rendszerfüggő. Minden állófertőtlenítést követően ún. utókezelést szoktunk javasolni, amely során emelt koncentrációban történő folyamatos adagolással kezeljük a vizet.

Természetesen, sőt kifejezetten ajánlott a használata! A víz terápiás tulajdonságainak megőrzése speciális odafigyelést igényel. Jelen pillanatban ez nem feltétlenül valósul meg Magyarországon. A medencékben alkalmazott hígítás és gyakori vízpótlás gyakran nem elegendő a megfelelő vízminőség biztosításához, ami fertőzésveszélyt jelent a fürdőzők számára. Egy 2021-es tanulmány szerint a sokak által használt hipoklorit bár javítja a vízminőséget, viszont 40-99 százalékkal csökkenti a szulfid, a bromid, és a jódionok terápiás összetevőinek koncentrációját. Mindez rámutat egy igen fontos dologra: egy olyan hatékony fertőtlenítőre van szükség, ami nem gyengíti a gyógyvizek terápiás adottságait. Az eddigi tapasztalatok alapján a klór-dioxid megfelelhet ennek a kritériumnak.

Igen. Az eddigi kutatások alapján jól látni, hogy a klór-dioxid a mérnökök számára is számtalan új izgalmas lehetőséget tartogat a jövőben. Volt egy kísérlet 2019-ben, melyben kifejlesztettek egy polimer felületmódosító módszert a fény-aktivált klór-dioxid radikális oxidáns felhasználásával. Az oxidáció után arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a PP hidrofilitása és tapadási tulajdonságai javultak.

Dutrion hatékonyság

A klór-dioxid hatékony felhasználása a Legionella elleni küzdelemben
A Legionella baktériumok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mivel a légiós betegséget és a Pontiac-lázat okozhatják. A klór-dioxid (ClO2) egyre népszerűbb választás a Legionella elleni küzdelemben.

A Legionella baktériumok jellemzői
A Legionella baktériumok vízben élő organizmusok, amelyek melegvizes rendszerekben, mint például hűtőtorony, melegvíz-tárolók és zuhanyfejek szaporodnak. Az emberi egészségre veszélyes, ha belélegzik a baktériumokat, ami a légúti rendszer megbetegedéséhez vezethet.

A klór-dioxid előnyei a Legionella elleni küzdelemben
A klór-dioxid alkalmazása számos előnnyel jár a Legionella elleni védekezésben, amelyek közül a legjelentősebbek a következők:

 • Hatékony baktériumölő: A klór-dioxid erős oxidáló hatásának köszönhetően hatékonyan pusztítja el a Legionella baktériumokat és más vízben élő kórokozókat.
 • Biofilm eltávolítása: A klór-dioxid képes csökkenteni a biofilm képződését, ami a Legionella baktériumok szaporodási helye lehet.
 • Stabilitás és gyors hatás: A klór-dioxid stabil és gyors hatású, lehetővé téve a gyors fertőtlenítést és a vízellátás zavartalan működését.
 • Biztonság: A klór-dioxid biztonságos a legtöbb vízkezelési rendszer számára, minimális kockázattal a rendszerekre vagy a környezetre.
 • Széles spektrumú hatékonyság: A klór-dioxid hatékony a Legionella ellen, de számos más vízben élő kórokozóval is elbánik.
 • Kellemetlen szagok csökkentése: A klór-dioxid képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat, amelyek a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok jelenléte miatt alakulhatnak ki.
 • Környezetbarát: A klór-dioxid környezetbarát megoldást kínál, minimálisra csökkentve a vegyi anyagok használatát és a környezeti hatásokat.

A klór-dioxid hatékony felhasználása a Pseudomonas elleni küzdelemben
A Pseudomonas aeruginosa egy közismert és veszélyes baktérium, amely különböző fertőzéseket okozhat, különösen a gyengébb immunrendszerű egyéneknél. A klór-dioxid (ClO2) egyre népszerűbb választás a Pseudomonas elleni küzdelemben, mivel számos előnyt kínál ezen a területen.

A Pseudomonas aeruginosa jellemzői
A Pseudomonas aeruginosa egy Gram-negatív, aerob vagy fakultatív anaerob, pálca alakú baktérium, amely gyakran található a vízben és a talajban. A baktérium különösen problémás a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, ahol a gyenge immunrendszerű betegeknél súlyos fertőzéseket okozhat, például tüdőgyulladást, szepszistés bőrfertőzéseket.

A klór-dioxid előnyei a Pseudomonas elleni küzdelemben
A klór-dioxid alkalmazása számos előnnyel jár a Pseudomonas elleni védekezésben, amelyek közül a legjelentősebbek a következők:

 • Hatékony baktériumölő: A klór-dioxid erős oxidáló hatásának köszönhetően hatékonyan pusztítja el a Pseudomonas baktériumokat és más vízben élő kórokozókat.
 • Biofilm eltávolítása: A klór-dioxid képes csökkenteni a biofilm képződését, ami a Pseudomonas baktériumok szaporodási helye lehet.
 • Stabilitás és gyors hatás: A klór-dioxid stabil és gyors hatású, lehetővé téve a gyors fertőtlenítést és a vízellátás zavartalan működését.
 • Biztonság: A klór-dioxid biztonságos a legtöbb vízkezelési rendszer számára, minimális kockázattal a rendszerekre vagy a környezetre.
 • Széles spektrumú hatékonyság: A klór-dioxid hatékony a Pseudomonas ellen, de számos más vízben élő kórokozóval is elbánik.
 • Kellemetlen szagok csökkentése: A klór-dioxid képes semlegesíteni a kellemetlen szagokat, amelyek a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok jelenléte miatt alakulhatnak ki.
 • Környezetbarát: A klór-dioxid környezetbarát megoldást kínál, minimálisra csökkentve a vegyi anyagok használatát és a környezeti hatásokat.

A klór-dioxid hatékony felhasználása a Clostridium baktérium elleni küzdelemben
A Clostridium baktériumok olyan anaerob baktériumok, amelyek számos kórokozó betegséget okozhatnak, például tetanuszt, botulizmust és gangrént. Ezek endospóraképző baktériumok, amely formában képestúlélni a kedvezőtlenkörnyezeti feltételeket, például a klórozott vizet is.

A klór-dioxid hatékonyan megöli a Clostridium baktériumokat, és számos előnye van a hagyományos klórozással szemben:

 • Hatékonyabb: A klór-dioxid hatékonyabb a Clostridium baktériumok elpusztításában, mint a hagyományos klórozás.
 • Nem képez káros melléktermékeket: A klórozás során képződhetnek káros melléktermékek, például trihalometánok, amelyek rákkeltő hatással lehetnek. A klór-dioxid nem képez ilyen melléktermékeket.
 • Gyorsan hat: A klór-dioxid gyorsan hat és rövid ideig kell alkalmazni a hatás eléréséhez.
 • Nem roncsolja a csöveket: A klór-dioxid nem roncsolja a vízhálózat csöveit, mivel nem képez korrozív vegyületeket.

Ezek az előnyök azt jelentik, hogy a klór-dioxid hatékonyan alkalmazható a Clostridium baktériumok elleni védekezésben, különösen olyan helyeken, ahol a hagyományos klórozás hatástalan vagy káros lehet.

A klór-dioxid hatékony felhasználása a Nematoda fonalféreg elleni küzdelemben
A Nematoda fonalférgek , hengeres testű, általában mikroszkopikus méretű férgek. Az élősködő Nematoda fajok embereknél és állatoknál is okoznak kórokat.

A klór-dioxid hatékonyan megöli a Nematoda fonalférgeket, és számos előnye van a hagyományos klórozással szemben:

 • Hatékonyabb: A klór-dioxid hatékonyabb a Nematoda fonalféreg elpusztításában, mint a hagyományos klórozás.
 • Nem képez káros melléktermékeket: A klórozás során képződhetnek káros melléktermékek, például trihalometánok, amelyek rákkeltő hatással lehetnek. A klór-dioxid nem képez ilyen melléktermékeket.
 • Gyorsan hat: A klór-dioxid gyorsan hat és rövid ideig kell alkalmazni a hatás eléréséhez.
 • Nem roncsolja a csöveket: A klór-dioxid nem roncsolja a vízhálózat csöveit, mivel nem képez korrozív vegyületeket.

Ezek az előnyök azt jelentik, hogy a klór-dioxid hatékonyan alkalmazható a Nematoda fonalféreg elleni védekezésben, különösen olyan helyeken, ahol a hagyományos klórozás hatástalan vagy káros lehet.

A klór-dioxid hatékony felhasználása az E. coli baktérium elleni küzdelemben
Az E. coli baktériumok egy csoportja a vastagbélben élő ártalmatlan baktériumoknak. Azonban egyes törzsek az élelmiszerrel, vízzel vagy más úton az emberi testbe jutva okozhatnak betegségeket, például hasmenést, hasi fájdalmat, lázat és egyéb tüneteket.

A klór-dioxid hatékonyan megöli az E. coli baktériumokat, és számos előnye van a hagyományos klórozással szemben:

 • Hatékonyabb: A klór-dioxid hatékonyabb az E. coli baktériumok elpusztításában, mint a hagyományos klórozás.
 • Nem képez káros melléktermékeket: A klórozás során képződhetnek káros melléktermékek, például trihalometánok, amelyek rákkeltő hatással lehetnek. A klór-dioxid nem képez ilyen melléktermékeket.
 • Gyorsan hat: A klór-dioxid gyorsan hat és rövid ideig kell alkalmazni a hatás eléréséhez.
 • Nem roncsolja a csöveket: A klór-dioxid nem roncsolja a vízhálózat csöveit, mivel nem képez korrozív vegyületeket.

Ezek az előnyök azt jelentik, hogy a klór-dioxid hatékonyan alkalmazható az E. coli baktériumok elleni védekezésben, különösen olyan helyeken, ahol a hagyományos klórozás hatástalan vagy káros lehet.

A klór-dioxid hatékony felhasználása a koronavírus elleni küzdelemben
A koronavírus (SARS-CoV-2, a Covid19 okozója) egy vírusfaj, amelyet először 2019-ben azonosítottak Kínában. Azóta az egész világon járványt okoz, és komoly egészségügyi kihívást jelent.

A klór-dioxid hatékonyan alkalmazható a koronavírus elleni védekezésben, és számos előnye van:

 • Hatékony: A klór-dioxid hatékonyan megöli a koronavírusokat, beleértve a SARS-CoV-2-t is.
 • Gyorsan hat: A klór-dioxid gyorsan hat, és rövid idő alatt elpusztítja a vírust.
 • Nem károsítja az anyagokat: A klór-dioxid nem károsítja az anyagokat, mint például a ruhát, a bútort, vagy az elektronikai berendezéseket, ezért biztonságosan alkalmazható a környezetben.
 • Biztonságos: A klór-dioxid biztonságosan alkalmazható a koronavírus elleni védekezésben, és nem jelent kockázatot az emberekre vagy az állatokra.

Ezek az előnyök azt jelentik, hogy a klór-dioxid hatékony és biztonságos megoldás lehet a koronavírus elleni védekezésben, különösen olyan helyeken, ahol magas a fertőzésveszély, mint például az egészségügyi intézmények, az iskolák és a tömegközlekedési járművek.

Jóváhagyások, engedélyek

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est.

LOREM IPSUM

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem

ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur

LOREM IPSUM

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem

ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur

Tanulmányok

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est.