Mi az a klór-dioxid?


Egy fertőtlenítő, ami ellehetetleníti a baktériumok védekezőképességét

A klór-dioxid egy rendkívül erős oxidálószer, mivel képes más anyagoktól elektront felvenni. De nevezhetnénk akár “baktériumgyilkosnak” is, mivel aligha létezik olyan mikroorganizmus (baktérium, vírus, gomba), amit ne tudna elpusztítani. Az egyik ha nem a legnagyobb szuperképessége, hogy egy mikróba sem képes védelmet kifejleszteni ellene. Ez egy igen hasznos tulajdonság, tekintve, hogy manapság egymás után jelennek meg olyan baktériumtörzsek, melyek ellenállnak a leghatékonyabbnak hitt hatóanyagoknak is. Nem véletlen hát, hogy számos ipari és mezőgazdasági vízkezelési eljárásban használják fertőtlenítőként és légtisztítóként – ide sorolandók például az állattartó telepek, a hűtőtornyok, de az élelmiszeripari egységek is.

Ott remekel, ahol más fertőtlenítők kudarcot vallanak

A mikroorganizmusok igazi csapatjátékosként viselkednek a vízzel érintkező szilárd felületeken. Mátrixba rendeződnek, hogy egybefüggő bevonatot képezzenek a vízvezetékekben, a csatornák csöveiben, így védekezve az esetleges veszélyforrásoktól. Az így létrejött réteget biofilmnek nevezzük. Az efféle csoportosulások biztonságos menedéket nyújtanak az olyan organizmusoknak, mint a Listeria, az E. coli és a Legionella, melyek hosszú távon nemcsak, hogy rontják a víz minőségét, de akadályozzák annak zavartalan áramlását is. Míg a legtöbb baktériumölő hatástalan a biofilm réteggel szemben, addig a klór-dioxid nagyon is jeleskedik a bevonat lebontásában, mi több: képes megelőzni annak kialakulását, amennyiben rendszeresen adagolják.

Nélkülözi más fertőtlenítők kedvezőtlen tulajdonságait

A klór-dioxid gyorsan és egyenletesen oldódik fel a vízben. Ez nem minden fertőtlenítőnél alap. Elég, ha csak a kalcium-hipokloritra gondolunk, de a sokak által használt klórt is felülmúlja ebben a tekintetben: tízszer jobban oldódik a vízben nála. Ráadásul gazdaságosabb is, mivel jóval kisebb mennyiség is elegendő belőle ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt.

Sok fertőtlenítőről elmondható, hogy körülményes az adagolásuk. Ilyen például a kalcium-hipoklorit is, aminek minden formája tartalmaz oldhatatlan maradékokat, melyek üledéket képeznek az oldatban. Ezeket feltétlenül el kell távolítani a fertőtlenítés megkezdése előtt. A klór-dioxid viszont nem bír efféle jellemzőkkel, így aligha tömíti el a rendszert.

Stabil formában is elérhető

A klór-dioxidnak egyetlenegy szépséghibája van. Kevésbé stabil vegyület lévén könnyen reakcióba lép más anyagokkal. A Dutrion viszont megtalálta annak a módját, hogyan teheti stabillá ezt a vegyületet, melynek köszönhetően mindegyik termékük maximálisan biztonságos felhasználást tesz lehetővé. Kattintson a Termékek menüpontra és tudjon meg többet a Dutrion innovációjáról!